Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

Okt. 5-i podcast-adásunk vendége Dr Dobó Borbála, Reproductive Health Research Institute (FEMM Health Módszer mögött álló tudományos intézet) által képzett orvos, akivel az endometriózisról beszélgetünk. Adásunkból következzék egy rövid összefoglaló – a teljesség kimerítő igénye nélkül.

Az alábbi kérdésekről hallhatnak a hallgatók bővebben:

Mi az endometriózis?

Endometriózisnak nevezzük amikor  a méh üregén kívül méhnyálkahártyáéhoz hasonló szövet jelenik meg, illetve szaporodik. Leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén jelennek meg endometriózisos gócok, de a szervezeten belül akár a tüdőben vagy az agyban is előfordulhatnak. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal és a hormonális működéssel.

Milyen gyakori?

Az endometriózis sajnos népbetegség. A reproduktív korú nők közül 10-ből egy nőt érint. Akár egészen fiatal életkorban is kialakulhat, olykor már 10-12 éves korban tapasztalhatóak a tünetek.

Melyek a vezető elsődleges tünetek?

Leggyakrabban a fájdalom a menstruáció alatt, fájdalmas közösülés, krónikus kismedencei fájdalom okoz panaszokat. Emellett sok nő tapasztalhat fájdalmas székletürítést, menstruáció alatt hasmenéses tüneteket, fájdalmas vizelést (akár véres vizeletet is), másoknál pedig izületi fájdalmak, de akár véres köpet is előfordulhat.

A meddőség vezető tünet az endometriózisban. Többnyire nem arról van szó, hogy teljesen tünetmentesen, némán fennáll hosszú évekig a betegség, ami aztán termékenységi nehézségekhez vezet.Nagyon sokan nem veszik észre vagy évekig nem kapnak megfelelős segítséget. Amikor már a gyermekvállalásra helyeződik a fókusz , a sikertelenségek mintegy 40%-ában endometriózis (is) áll.

Tünetek nem korrelálnak a betegség súlyosságával – vagyis nem annak a legsúlyosabb az endometriózisa, akinek legjobban fáj a menstruáció vagy a legtöbb, legerőteljesebb tünetet észleli.

Melyek a másodlagos tünetek, melyek endometriózisra utalhatnak?

-mentális állapotban eltérések (depressziós időszakok, fájdalmas napok miatti bezárkózás,…)

-hüvelyi diszkomfort

-Emésztéssel kapcsolatos panaszok

Milyen társadalmi hatása van?

Az életminőséggel kapcsolatban készült az elmúlt években egy nagyobb vizsgálat (Endocos). Ez három területen vizsgálta, hogy vajon éri-e társadalmi hátrány, életminőségromlás az endometriózisban szenvedő betegeket. A vizsgálatban az iskolai eredményekre, az iskola befejezésére, a munkavégzés és a személyes kapcsolatok minőségére fókuszáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az iskolai eredményeket, a tanulmányi utak sikeres befejeztét döntően nem befolyásolta a betegség, a kislányok és fiatalok jól tudták kompenzálni a nehézségeket, helytálltak. Ugyanakkor a munkavégzésre , a személyes kapcsolatok alakulására 40%-ban volt negatív hatása a betegség kimenetelének. Látszik tehát, milyen nagy társadalmi hatása van a betegségnek, hiszen a munkaképes, reproduktív korú nők 10% százaléka akadályoztatva van a munkavégzésben a betegsége miatt, ami azon túl hogy veszélyezteti a munkahely megtartását, a szakmai előmenetelt, még nagy stresszt is generál ezekben a hölgyekben. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy az endometriózissal küzdő betegek zöme szakmájában magasan képzett, jól terhelhető rétegből kerül ki.

Milyen hosszútávú hatásai vannak az endometriózisnak a termékenységre nézve?

       A termékenységgel kapcsolatban több módon is képes az endometriózis kifejteni negatív hatásait. Ezek között vannak olyan hatások amik általánosak, az egész szervezetet érintő hatások,  illetve vannak az endometriózis fajtájához kötődőek. Az endometriózisra jellemző nyálkahártya-szigetek nem a helyükön vannak , működésük során gyulladást generálnak, ezek a gyulladásos epizódok károsítják a környező szöveteket, szerveket. Ezt a szervezet igyekszik megjavítani, helyrehozni, aminek a következménye hegszövet kialakulás lesz. Tehát ezeknek a menstruációs gócoknak a talaján összenövéseket keletkeznek, melyek károsítják a normális anatómiai utakat. Béklyóba kötött szervek - Ez a kép valóban jól leírja a helyzetet. A szervezetben termelt gyulladásos faktorok hatnak a petesejt minőségére, a méhnyálkahártyára és még hosszan sorohatnánk.

Hogy lehet diagnosztizálni, merre érdemes elindulni?

Az endometriozis nem a könnyen diagnosztizálható betegségek közé tartozik, jelenleg 7 év a diagnosztikus késés. Egyrészt képalkotó eljárásokkal nehéz a diagnosztika, nagy jártasságot igényel és nem is minden forma látható pédául ultrahanggal. Ez a nehézség a képalkotó készülékek felbontási minimumai, korlátai miatt is adódnak. Bizonyos esetekben megkerülhetetlen a laparoszkópia.

A diagnosztika másik lába a tünetek, melyet a betegeknek kellene elmondania a diagnosztizáló orvosnak. De mivel sokféle tünet léphet fel, és ezek olykor nem is egyértelműek, ezért sokat segít, ha a nő alaposan ismeri a ciklusa működését. A diagnosztikus út ideális esetben a beteg saját ciklusnaptáránál kellene hogy kezdődjön - nem naptármódszert használó mobil alkalmazásokról beszélünk, melyek kiszámolják a várható ovulációt és a követlező vérzés dátumát! A jól vezetett ciklustáblázat nagyon beszédes lehet, a képzett oktatók néhány hónap megfigyelés után indokoltnak tarthatják orvoshoz irányítani a nőt.

Hogyan gyógyítható?

Sajnos oki terápia jelenleg nem ismert, bár folyamatos kutatások zajlanak. Az, hogy adott betegnek pontosan milyen terápiára van szüksége függ nem csak az állapotától, hanem az aktuális gyermekvállalási szempontjaitól is. A műtéti eljárások mellett a hormonrendszer egészére is szükséges rátekinteni, illetve életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetnek az érintettek az állapotuk érdekében. Speciális diéták, bél áteresztőképessége hogyan függet össze az endometriózissal? Milyen életmódtényezők segíthetnek, mik nehezítik? táplálkozás, alvás, stressz, étkezés – ezek kulcsfontosságúak, de bővebben is körbejárjuk ezeket a témákat a podcast-adásban.

Tartsanak/tartsatok velünk kéthetente szombaton 9 órakor megjelenő adásainkban.

Minden Nőnek podcast a cikluskövetésről, nem csak cikluskövetőknek. Szakértői válaszok, beszélgetések közérthetően, a női ciklusról, termékenységtudatosságról.

Az adás meghallgatható okt.5-én 9:00-tól az alábbi linkeken:

Spotify: https://open.spotify.com/show/7zAkDHz5i02ITEd8TbjZd5?si=638c3251858a49ba

YouTube: https://youtu.be/oPtOTcFpPqQ

Kapcsolódó bejegyzések

  • Podcastra hangoló 4.-  Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Podcastra hangoló 4.- Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Ma a statisztikák szerint minden 5-6. házaspár termékenységi nehézségekkel küzd. Mit tehet a pár, ha nem érkezik a kisbaba, de nem szeretnének lombikeljárásban részt venni? Október 19-i adásunkban erről a mély és sokakakt érintő kérdéskörről beszélgetünk vendégünkkel. Schaffler Orsi az első magyar Creighton-oktató, aki maga is saját érintettsége révén találkozott ezzel a cikluskövetési módszerrel, amikor termékenységi problémákat tapasztalt. Sok orvosnál megfordult, sokan mondták, hogy nem látnak eltérést, és javasolták a lombikeljárást, hogy gyermekük születhessen. Ám Orsi és férje más utat szeretett volna választani. Ekkor találkoztak a NaPro technológiával, mely a termékenységet helyreállító orvoslás (RRM) egyik protokollja.

  • Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

    Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

    Podcast-beszélgetés Tornai Ildikó Billings-oktatóval Minden egészséges nő a 14.ciklusnapon ovulál? Mi a helyzet a spontán ovulációval? Hogyan használható a cikluskövetés fogamzásszabályozásra? Mit tehetünk a módszerek hatékonysága, megbízhatósága érdekében? Mi a kihívás abban, ha egy házaspár így éli a szexuális életét, és mik az ajándékai ennek az életformának? Sorozatunk szeptember 21-i adásában ezekre a kérdésekre ad szakértői, de mégis közérthető választ a Tornai Ildikó, a Billings Ovulációs Módszer nemzetközileg akkreditált oktatója, a Ciklusmentor oldal megálmodója.

  • Podcastra hangoló 1.

    Podcastra hangoló 1.

    Mi a cikluskövetés? Milyen élethelyzetű nőknek, milyen célból ajánlható? Egészségtudatosság, babatervezés vagy fogamzásszabályozás – miért adhat kulcsfontosságú információkat mindezekhez a méhnyaki nyák megfigyelése? Miben különbözik a cikluskövetés a naptármódszertől? Miért, miben lehet segítség egy jól vezetett ciklustáblázat a hozzáértő orvos kezében?
    Sorozatindító adásunkban ezekre a kérdésekre ad szakértői, de mégis közérthető választ a cikluskövetés és az arra épülő „termékenységet helyreállító orvoslás ” iránt elkötelezett szülész-nőgyógyász, Dr. Bálint Balázs.