Podcastra hangoló 1.

Podcastra hangoló 1.

Cikluskövetés: tudás a nőgyógyászat és az endokrinológia határán

Podcast-beszélgetés Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal

Mai, sorozatindító adásunkban Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász lesz a vendégünk, aki a Gólyafészek Rendelő nőgyógyásza, a BIK Keresztény Családi Centrumának orvosa. Doktor úrról sokaknak a háborítatlanság, az otthonszülés a kórházban, vagy az életpártiság juthat eszébe. Azt talán kevesebben tudják, hogy nagyon elkötelezett a cikluskövetési módszerek és azok orvosi alkalmazása, a termékenységet helyreállító orvoslás mellett is. Most induló sorozatunk első adásában éppen ezért őt hívtuk meg, hogy orvosként, szülész-nőgyógyászként segítsen mélyebben, pontosabban megérteni, micsoda kincs lehet a nőknek, ha alapos és megfelelő ismeretekkel rendelkeznek termékenységük működésével kapcsolatban. Arról fogunk beszélgetni, mit jelent a cikluskövetés és mire használható, illetve orvosként miként lehet számára lényeges, érdemi információk forrása egy jól vezetett ciklustáblázat.

A beszélgetésben szó lesz az alábbi kérdésekről témákról: 

Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyászként, személyes szakmai életében  hogyan figyelt fel a cikluskövetés és a termékenységtudatosság fontosságára és miért vált szívügyévé.

Cikluskövetéssel foglalkozó szakemberként gyakran tapasztaljuk, hogy sok nő és sok orvos kétségbe vonja, hogy a cikluskövetés valóban „működik”, tudományosan megalapozott és hitelt érdemlő lehetőség. Máig sok tabu és tévhit övezi ezt a témát.  Fontosnak tartjuk tisztázni, mi a valódi különbség a cikluskövetés és a naptármódszer között.

Hallgatóink közül talán sokan tudják: többféle önmegfigyelésen alapuló módszer van – orvosilag legmegalapozottabbnak a nyákmegfigyelésen alapulókat tartjuk. Doktor úrral alaposabban körüljárjuk ezt a fontos termékenységi jelet, mely máig tabusított vagy félreértelmezett, mégis hétköznapi biológiai tapasztalat minden egészséges, termékeny korú nőnél. Rengetegen kóros “folyásnak” hiszik, másoknak szavuk sincsen rá  – pedig nagyon alapvető jelzése a hormonrendszer működésének.  Adásunkban választ keresünk arra, mi a nyák és miért éppen ezt figyelik legnagyobb gondossággal a cikluskövetés modern módszerei. 

Podcast-sorozatunk címe: Minden nőnek podcast. Akik sorozatunkban mikrofonhoz ülnek, mind hiszik, hogy a cikluskövetés adta tudásra minden nőnek szüksége van. Doktor úr szakemberként is ezt vallja, megosztja az adásban tapasztalatait arról, hogyan segíthet az egészségtudatosságban, fogamzásszabályozásban vagy akár termékenységi problémák esetén, akár a cikluszavarok és egyéb (szív- és érrendszeri vagy daganatos) betegségek prevenciójában. 

Szó lesz arról is, hogy sokan talán úgy gondolják, táblázataikat a nők saját „szórakoztatásukra” vezetik,  mintha ez csupán egy hobbi lenne – miközben egy táblázat a diagnózis felállításában is segítségére lehet a hozzáértő orvosnak. Fontos szempont a táblázat megbízhatósága - akkor lesz valóban gazdag információértékű, ha képzett oktatóval tanulja, “szakszerűen”, pontosan vezeti a nő. Így pedig orvosi szempontból nagyon hasznos, mert sok betegségre utaló apróbb tünet kiolvasható belőle - felmerülhet a gyanú az inzulinrezisztenciától a PCO-ig, magas prolaktinszinttől a pajzsmirigyproblémákon át számos további, cikluszavart okozó betegségig. Bálint doktortól megtudhatjuk az adásban: bár maga a ciklustáblázat nem elegendő a diagnózis felállításához, mégis segíthet szűkíteni a szóba jöhető betegségek körét, illetve tükrözheti a terápia hatásosságát is.

Tartsanak/tartsatok velünk kéthetente szombaton 9 órakor megjelenő adásainkban.

Minden Nőnek podcast a cikluskövetésről, nem csak cikluskövetőknek. Szakértői válaszok, beszélgetések közérthetően, a női ciklusról, termékenységtudatosságról.

Az első adás meghallgatható szept.7-én 9 órától az alábbi linken:

Cikluskövetés YT: https://youtu.be/6Jx6poVVteY 

Cikluskövetés Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/minden-nonek/episodes/Cikluskvets-Tuds-a-ngygyszat-s-endokrinolgia-hatrrl-e2o1ff2

Kapcsolódó bejegyzések

  • Podcastra hangoló 4.-  Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Podcastra hangoló 4.- Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Ma a statisztikák szerint minden 5-6. házaspár termékenységi nehézségekkel küzd. Mit tehet a pár, ha nem érkezik a kisbaba, de nem szeretnének lombikeljárásban részt venni? Október 19-i adásunkban erről a mély és sokakakt érintő kérdéskörről beszélgetünk vendégünkkel. Schaffler Orsi az első magyar Creighton-oktató, aki maga is saját érintettsége révén találkozott ezzel a cikluskövetési módszerrel, amikor termékenységi problémákat tapasztalt. Sok orvosnál megfordult, sokan mondták, hogy nem látnak eltérést, és javasolták a lombikeljárást, hogy gyermekük születhessen. Ám Orsi és férje más utat szeretett volna választani. Ekkor találkoztak a NaPro technológiával, mely a termékenységet helyreállító orvoslás (RRM) egyik protokollja.

  • Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

    Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

    Okt. 5-i podcast-adásunk vendége Dr Dobó Borbála, Reproductive Health Research Institute (FEMM Health Módszer mögött álló tudományos intézet) által képzett orvos, akivel az endometriózisról beszélgetünk. Adásunkból következzék egy rövid összefoglaló – a teljesség kimerítő igénye nélkül.

  • Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

    Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

    Podcast-beszélgetés Tornai Ildikó Billings-oktatóval Minden egészséges nő a 14.ciklusnapon ovulál? Mi a helyzet a spontán ovulációval? Hogyan használható a cikluskövetés fogamzásszabályozásra? Mit tehetünk a módszerek hatékonysága, megbízhatósága érdekében? Mi a kihívás abban, ha egy házaspár így éli a szexuális életét, és mik az ajándékai ennek az életformának? Sorozatunk szeptember 21-i adásában ezekre a kérdésekre ad szakértői, de mégis közérthető választ a Tornai Ildikó, a Billings Ovulációs Módszer nemzetközileg akkreditált oktatója, a Ciklusmentor oldal megálmodója.