Termékenységi nehézségek és az oki orvoslás újabb lehetőségei

Termékenységi nehézségek és az oki orvoslás újabb lehetőségei

1)  Doktor úr gyakran ajánlja a pácienseinek a FEMM cikluskövetési módszer megtanulását, akár babatervezésen gondolkodnak már, akár csak cikluszavar kivizsgálását kérik. Miért?

A menstruációs és termékenységi ciklus működésében napról napra változások vannak, ezt lehet különböző cikluskövetési módszerekkel nyomon követni - én a FEMM módszert és az ahhoz tartozó applikációt szoktam többnyire javasolnii. Ha képzett oktatóval, alaposan megtanuljuk a cikluskövetést, ezek a feljegyzések sok információt adhatnak a hormonális folyamatokról, így segíthetik a diagnózis felállítását. A megbízható ciklusfeljegyzésekből kapott információk olyanok, mint az ember jobb keze, a nőgyógyászati hormonvizsgálatok pedig az ember bal keze. A kettő egymást nem helyettesíti, de nagyon jól kiegészítheti. A Creighton módszert is szoktam munkám során használni. A magyarországon elérhető cikluskövetési módszereket képzett oktatók tanítják a pároknak, személyes konzultációk során - így tudnak megbízható, értékes információkat adni az orvos számára.

2) A termékenység helyreállítását szem előtt tartó, ún. RRM szemlélet szerint kezeli a pácienseit, több olyan amerikai gyakorlatot is átvett, melyeket itthon más nem végez. Melyek ezek az eljárások? 

Az RRM szemlélet szerint a meddőség nem diagnózis, hanem tünet. Szeretnénk megkeresni a kiváltó okát és meggyógyítani a problémát - ezért is nevezik oki orvoslásnak ezt az orvosi megközelítést. A diagnózis felállításában és gyógyításban is sokat tanulhattam külföldi kollégáktól. Az általam alkalmazott újdonságok körül néhány:  a progeszteron hormon lebomlási termékét ellenőrzöm nagyon pontosan, pillanatnyi vérvétel helyett egész napon keresztül gyűjtött vizeletből, hiszen a progeszteron szintje nagyon sokat elárul a termékenységről, a ciklus egészségéről. 

A TRH-teszt segít a TSH és prolaktin hormonvizsgálatok sokkal pontosabb ellenőrzésében. Ennek köszönhetően olyan rejtettebb pajzsmirigy- és prolaktin-problémákra is fény derülhet, melyek könnyen orvosolhatóak, de a hétköznapi hormonlabor nem mutatná ki őket. Azért lehet szükség ezekre a bonyolultabb vizsgálatokra, mert az előbb említett hormonok szintje a vérben nem állandó - nemcsak a ciklus különböző napjain, hanem egy napon belül is jelentősen ingadozhat a szintjük, ezért a rutin vérvétel olykor “becsapós”, fals negatív vagy alig eltérő értéket mutathat. Az egyelőre Magyarországon csak általam végzett speciális vizsgálatokkal azonban pontosabb képet kaphatunk. Végzek továbbá DEXA és 5 pontos vércukor-inzulin vizsgálatot is. Kevesen tudják, hogy vékony testalkatúakat is érintheti az inzulinrezisztencia vagy hyperinzulinizmus, náluk általában a 3 pontos cukor-és inzulinterhelés nem mutat számottevő eltérést, de félóránkénti méréssel kiszűrhető és idejében orvosolható a probléma. A szénhidrát-anyagcsere zavara pedig egyértelműen befolyásolja a ciklust és a termékenységet, így gyakran okoz cikluszavart.

3)     Bár nem cikluszavar, de komoly meddőségi problémát jelenthet a petevezetékek átjárhatatlansága. Erre a problémára is külföldi gyakorlatokat kezdett itthon alkalmazni. Mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban, miben rendhagyó és más az Ön által végzett HyCoSy petevezeték-átjárhatósági vizsgálat, mint a hagyományos HyCoSy? 

Pevezeték-katéterezéssel kapcsolatban azt tapasztaltam: az esetek egy részében félrevezető diagnózissal érkeznek a páciensek. A leleten az szerepel, hogy a petevezeték elzáródott, azonban speciálisan végzett katéterezéssel átjárhatóvá lehet tenni - a módszert amerikai továbbképzésen tanultam, Magyarországon egyedül én alkalmazom ezt az eljárást egyelőre. Egy egész cikket megérne a részleteinek az átbeszélése - elég annyi, hogy olykor nem reménytelen a petevezetékek átjárhatóvá tétele. Emellett neurálterápiás németországi továbbképzéseken  és svéd kutatások alapján kezdtem el a gyulladáscsökkentő hatású méhűri kezeléseket, mely során a petevezetékek regenerációja az esetek egy részében elindulhat. A hagyományos HyCoSy vizsgálatok mellett ezeket is végzem a rendelésemen.

4)     Gyakran foglalkozik olyan nőkkel, akik késői gyermekvállalás mellett döntenek. Ilyenkor sokakat riogatnak azzal, hogy “kifutnak az időből”, hiszen magas AMH és FSH értékeket mutat a laborjuk. Mit érdemes ilyenkor tenni? Lehet csökkenteni ezeket az értékeket? 

Ezeket az értékeket lehet csökkenteni. Mindenképp érdemes a kezdetektől együtt vizsgálni a házaspár mindkét tagját, illetve a nőgyógyászati hormonvizsgálatok mellett  a FEMM/Creighton cikluskövetési módszerek megtanulását is  minél előbb javasolni szoktam. Ezek mellett kiegészítő kúrákat is gyakran alkalmazok: a DHEA és Q-10 vitamin is segítheti a petefészek “megfiatalításában”, a hormonrendszer jobb működésében. Azonban minden eset egyedi, mindenképpen orvosi javaslat alapján lehet ezeket hatékonyan alkalmazni, és akár kiegészíteni egyéb gyógyító eljárásokkal.

5) Manapság sok fiatal nőt érint az endometriózis. Erre csak a fogamzásgátló tabletta jelenthet megoldást, vagy vannak más kezelési lehetőségek is? Ön mit javasol?

Az endometriózisra is igaz, hogy minden eset egyedi, univerzális kezelési lehetőség nincs – de sajnos nagyon sokszor műtétre is szükség van. A FEMM-protokoll javasolja a prolaktin és inzulin hormonok szoros ellenőrzését, mivel ezek gyulladáskeltő hormonok is. Önmagában a fogamzásgátló tabletta nem tudja ezen hormononok negatív hatásait ellensúlyozni, a tabletta csak a tüneteket kezeli azáltal, hogy leállítja a ciklust, így nem lesz fájdalmas menstruáció - de nem a baj gyökerét gyógyítja. Fontos tudni, hogy a fogamzásgátló tablettáknak lehetnek hangulatzavart, depressziót, alacsony libidót  okozó mellékhatásai is, miközben jelentősen növelik a pajzsmirigyproblémák és inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét. Rendszeres mozgás, személyre szabott és betegséghez igazított étrend, akár neurálterápia sokszor segítséget  jelenthet, attól függetlenül, hogy gyermekvállalási szándékkal kér-e segítséget a páciens.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Podcastra hangoló 4.-  Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Podcastra hangoló 4.- Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Ma a statisztikák szerint minden 5-6. házaspár termékenységi nehézségekkel küzd. Mit tehet a pár, ha nem érkezik a kisbaba, de nem szeretnének lombikeljárásban részt venni? Október 19-i adásunkban erről a mély és sokakakt érintő kérdéskörről beszélgetünk vendégünkkel. Schaffler Orsi az első magyar Creighton-oktató, aki maga is saját érintettsége révén találkozott ezzel a cikluskövetési módszerrel, amikor termékenységi problémákat tapasztalt. Sok orvosnál megfordult, sokan mondták, hogy nem látnak eltérést, és javasolták a lombikeljárást, hogy gyermekük születhessen. Ám Orsi és férje más utat szeretett volna választani. Ekkor találkoztak a NaPro technológiával, mely a termékenységet helyreállító orvoslás (RRM) egyik protokollja.

  • Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

    Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

    Okt. 5-i podcast-adásunk vendége Dr Dobó Borbála, Reproductive Health Research Institute (FEMM Health Módszer mögött álló tudományos intézet) által képzett orvos, akivel az endometriózisról beszélgetünk. Adásunkból következzék egy rövid összefoglaló – a teljesség kimerítő igénye nélkül.

  • Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

    Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

    Podcast-beszélgetés Tornai Ildikó Billings-oktatóval Minden egészséges nő a 14.ciklusnapon ovulál? Mi a helyzet a spontán ovulációval? Hogyan használható a cikluskövetés fogamzásszabályozásra? Mit tehetünk a módszerek hatékonysága, megbízhatósága érdekében? Mi a kihívás abban, ha egy házaspár így éli a szexuális életét, és mik az ajándékai ennek az életformának? Sorozatunk szeptember 21-i adásában ezekre a kérdésekre ad szakértői, de mégis közérthető választ a Tornai Ildikó, a Billings Ovulációs Módszer nemzetközileg akkreditált oktatója, a Ciklusmentor oldal megálmodója.