Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

Podcastra hangoló 2. - Fogamzásszabályozás cikluskövetéssel

Talán kevés téma van, amit annyi tévhit leng körül még akár orvosi berkekben is, és ami olyan heves indulatokat, ellenállást vált ki, mint a várandósság elkerülése, családtervezés cikluskövetéssel. 

Szeptember 21-i adásunkban erről az izgalmas kérdéskörről beszélgetünk vendégünkkel. Némethné Tornai ldikó Billings-oktató, emellett dúla is, a "Ciklusmentor" Facebook-oldal megálmodója és működtetője. A Magyarországi Billings-központ fontos munkatársa, leendő oktatók képzésében és mentorálásában is komoly részt vállal, emellett az európai Billings Board tagja.

Arról a tévhitekkel és mítoszokkal övezett, de fontos témáról fogunk beszélgetni, hogyan alkalmazható a cikluskövetés fogamzásszabályozásra. A Billings Ovulációs Módszer alapja a méhnyaki nyák keltette érzet változásainak megfigyelése. Mintegy 70 éve “született” meg, a várandósság elkerülése céljából dolgozta ki Dr. John és Evelyn Billings orvos házaspár, de a módszert bizonyító kutatások napjainkig egyre mélyebben segítenek feltárni és megérteni a női termékenység csodálatos működését.

A beszélgetésben szó lesz arról, hogy…

Tornai Ildikó hogyan találkozott a cikluskövetéssel, mit jelentett számára négygyermekes anyaként szoptatás mellett elsajátítani egy modern, nyákmegfigyelésen alapuló módszert.

Számára mi a Billings Ovulációs Módszer erőssége az egyszerűség, mit jelent ez számára, ő miért éppen ezt választotta és oktatja, mit szeret benne igazán.

A Billings-módszert alkalmazó nőként és oktatóként miben látja a legfontosabb pontokat, amiken a módszer hatékony alkalmazása és megbízhatósága múlik. Avagy mire érdemes különösen figyelni, ha a várandósság elkerülése a pár célja?

Fogamzásszabályozás és cikluskövetés témájában melyek a leggyakoribb tévhitek, melyekkel munkája során találkozik…Spontán ovuláció, 14. napi ovuláció, lebeszélő megnyilvánulások “a cikluskövetés ugyanaz, mint a naptármódszer”, “én ebben nem hiszek” - Ildi szakemberként fontosnak tartja a mítoszok kigyomlálását, és ehelyett a tudományos, evidence based alapokon álló tények továbbadását.

Személyes megélései és oktatótapasztalatai alapján megosztja azt is, mi a kihívás abban, ha egy házaspár így éli a szexuális életét, így alkalmazza a cikluskövetést fogamzásszabályozásra, és milyen ajándékai lehetnek egy ilyen életformának.

Tartsanak/tartsatok velünk kéthetente szombaton 9 órakor megjelenő adásainkban.

Minden Nőnek podcast a cikluskövetésről, nem csak cikluskövetőknek. Szakértői válaszok, beszélgetések közérthetően, a női ciklusról, termékenységtudatosságról.

Az adás meghallgatható szept.21-én 9:00-tól az alábbi linkeken:

Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/minden-nonek/episodes/Minden-Nnek-2---Fogamzsszablyozs-cikluskvetssel--Tornai-Ildik-e2oi0id  

YT: https://www.youtube.com/watch?v=_rPhvpT67V8

Kapcsolódó bejegyzések

  • Podcastra hangoló 4.-  Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Podcastra hangoló 4.- Schaffler Orsi: Creighton-módszer és a NaPro echnológa a meddőség gyógyításában

    Ma a statisztikák szerint minden 5-6. házaspár termékenységi nehézségekkel küzd. Mit tehet a pár, ha nem érkezik a kisbaba, de nem szeretnének lombikeljárásban részt venni? Október 19-i adásunkban erről a mély és sokakakt érintő kérdéskörről beszélgetünk vendégünkkel. Schaffler Orsi az első magyar Creighton-oktató, aki maga is saját érintettsége révén találkozott ezzel a cikluskövetési módszerrel, amikor termékenységi problémákat tapasztalt. Sok orvosnál megfordult, sokan mondták, hogy nem látnak eltérést, és javasolták a lombikeljárást, hogy gyermekük születhessen. Ám Orsi és férje más utat szeretett volna választani. Ekkor találkoztak a NaPro technológiával, mely a termékenységet helyreállító orvoslás (RRM) egyik protokollja.

  • Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

    Podcastra hangoló 3 - Dr. Dobó Borbálával az endometriózisról

    Okt. 5-i podcast-adásunk vendége Dr Dobó Borbála, Reproductive Health Research Institute (FEMM Health Módszer mögött álló tudományos intézet) által képzett orvos, akivel az endometriózisról beszélgetünk. Adásunkból következzék egy rövid összefoglaló – a teljesség kimerítő igénye nélkül.

  • Podcastra hangoló 1.

    Podcastra hangoló 1.

    Mi a cikluskövetés? Milyen élethelyzetű nőknek, milyen célból ajánlható? Egészségtudatosság, babatervezés vagy fogamzásszabályozás – miért adhat kulcsfontosságú információkat mindezekhez a méhnyaki nyák megfigyelése? Miben különbözik a cikluskövetés a naptármódszertől? Miért, miben lehet segítség egy jól vezetett ciklustáblázat a hozzáértő orvos kezében?
    Sorozatindító adásunkban ezekre a kérdésekre ad szakértői, de mégis közérthető választ a cikluskövetés és az arra épülő „termékenységet helyreállító orvoslás ” iránt elkötelezett szülész-nőgyógyász, Dr. Bálint Balázs.