Cikkek

 • „A meddőség nem diagnózis, hanem tünet, van rá megoldás” – interjú Dr. Kiss-Vizer Anna endokrinológussal.

  A gyermekáldás elmaradása általában komplex megközelítést igényel. Miért elengedhetetlenül fontos szereplője a kivizsgálásnak, gyógyításnak az endokrinológus? Mik a lehetőségei egy párnak ma, Magyarországon, ha termékenységi problémákkal küzd, de nem szeretne asszisztált reprodukciós eljárásokban részt venni? Dr. Kiss-Vizer Anna endokrinológussal készült beszélgetés a termékenységtudatosság hete alkalmából.

 • „A 11 éves kislányom már nem fintorogva várja az első menstruációját” – Anyák és lányuk beszélgetései a női ciklusról, egy kis segítséggel

  „A 4 évszak hercegnője” workshop olyan különleges online vagy személyes lehetőség, ahol anya és kiskamasz lánya együtt beszélgethet, gondolkodhat a menstruációról, a női ciklusról, a kamaszkori testi és lelki változásokról. Megálmodója dr. Dulácska Csilla mentálhigiénés szakember, cikluskövetési oktató, aki az anya-lanya.hu honlapon is sok hasznos tartalommal segíti a kiskamasz lányokat és anyukáikat. Őt kérdeztük küldetéséről, a tabumentes beszélgetésekről, a test megbecsülésének fontosságáról és arról, hogy mi tekinthető egészségesnek a kamasz lányok ciklusában.

 • Endometriózis: a nők csendes harca

  Az endometriózis hónapja alkalmából Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakemberrel, beszélgetett a reformatus.hu erről a világszerte több millió nőt érintő betegségről.

 • A lombik etikus alternatívája: cikluskövetés és helyreállító orvoslás

  Noha a hormonális fogamzásgátlókat és a lombikbébi eljárást standard eljárásnak tekintik, az utóbbi években egyre több bizonyítékra derült fény, amelyek kimutatták ezek káros hatásait a nők egészségére, valamint komoly etikai megfontolások is kísérik őket. Pontifex Sári írása a témában.

 • Mit tehet egy meddőséggel küzdő házaspár?

  Interjú Dr. Keszthelyi Mártonnal a SOTE RRM szakrendelésről, a termékenységi problémák gyógyításának újabb lehetőségeiről, a cikluskövetésről, valamint a cikluszavarokról.

 • „Egy embert kezelünk, nem csak egy tünetet” – Dr. Kiss-Vizer Anna endokrinológus a női cikluszavarokról

  Interjú Dr. Kiss-Vizer Anna endokrinológussal a cikluszavarok és termékenységi problémák gyógyításának újabb lehetőségeiről, mely a doktornő szakterülete. Évek óta foglalkozik meddőséggel küzdő párokkal, de sokat tesz a fiatalok körében felmerülő cikluszavarok gyógyításáért, illetve jártas a menopauza környéki hormonpótló terápiában is.

 • „Soha nem javaslok fogamzásgátló tablettát” – Dr. Bálint Balázs a cikluskövetés hasznáról és a meddőség gyógyíthatóságáról

  Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal készült interjú a szívügyének számító cikluskövetésről, valamint a cikluszavarok és termékenységi problémák gyógyításának lehetőségeiről.

 • A meddőség nem diagnózis, hanem tünet

  Cikk a 2023. december 13-i Vendég a háznál műsoráról, melyben megszólalt egy édesanya, aki a helyreállító reprodukciós orvoslásnak köszönhetően lett várandós, Phil Boyle a dublini NeoFertility igaz

 • Cikluskövetési módszerek

  Belegondoltál már, hogy mennyi információt ad neked a tested? Erőfeszítés nélkül érzékeled, ha túl keveset aludtál, ha szomjas vagy, ha éhes, ha fázol, ha meleged van, vagy éppen fájdalmat érzel, ha valami nincs rendben. Ez a tudás elengedhetetlen az élethez, ezért csecsemő korunktól „tanuljuk”, hogy hogyan ismerjük fel a testünk jelzéseit.

 • 5 termékenységi mítoszról a nőknek a reproduktív egészség megőrzéséhez

  Öt legfontosabb mítosz, amelyeket túl sok nő hisz a reproduktív egészségével kapcsolatban. Ha társadalmi szinten képesek lennénk korrigálni ezeket a mítoszokat, a lányok és nők egészsége és jóléte jelentősen javulna.

 • A meddőség nem diagnózis, hanem tünet

  Interjú arról, hogy milyen okok állhatnak a meddőség hátterében és milyen jótékony hatásai lehetnek a cikluskövetésnek. Az is felmerül, hogy vajon hatásosabb-e a Katolikus Egyház által támogatott NaPro Technológia vagy általánosságban a reproduktív helyreállító orvoslás a lombik programnál?

 • Egyszerű módszer segítheti a teherbeesést

  Egyaránt segítheti a teherbeesést, valamint a termékenységi problémák mihamarabbi felismerését egy egyszerű, mindenki számára elérhető diagnosztikai módszer: a cikluskövetés.

 • Elmaradó teherbeesés esetén sokat segíthet ez az egyszerű módszer

  A cikluskövetés által a nők megismerhetik, hol tartanak a fertilitásukban, ami megkönnyítheti a babatervezést, de az orvosok munkáját is, ha esetlegesen valamilyen probléma állna a háttérben.

 • Szakértő: egy egyszerű módszer sokat segíthet elmaradó teherbeesés esetén

  Dr. Keszthelyi Márton szülész-nőgyógyászt a családtervezés egészségügyi részéről kérdezte az Infostart.

 • Fórumbeszélgetésre hívták a párokat a Házasság Hetén

  Gyermek minden áron? – Mi a mi utunk? címmel szerveztek fórumbeszélgetést a Házasság Hete kaposvári programsorozatának keretein belül, 2023. február 13-án.

 • Mozaik - A női cikluskövetés módszerei orvosi szemmel

  A Mozaik című műsor vendégei voltunk.

 • A cikluskövetés és termékenység: kulcs a nők és az orvosok kezében

  Szakmai háttérbeszélgetést szerveztek a sajtó képviselői számára a Cikluskövetés tudományosan elismert módszerei az orvosi gyakorlatban címmel a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában. A cikluskövetés révén a nők teljesebb képet kaphatnak hormonális és általános egészségükről, a termékenység állapotáról.

 • A női cikluskövetés

  Próbálunk tudatosan élni. Egyre tudatosabban vásárlunk, jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, igyekszünk időt szánni az igazán fontos dolgokra, a társas kapcsolatokra, a mozgásra. Miért pont a női test megfigyelése maradjon ki ebből a tudatos életvitelből?

 • A cikluskövetés érzékeny iránytű az orvosok kezében

  A cikluskövetés rendkívül sok információt jelenthet a nők hormonális állapotáról – hangzott el egy szakmai háttérbeszélgetésen. A cikluskövetés tudományosan elismert módszereiről olyan orvosok és oktatók beszélgettek, akik már a gyakorlatban, a szakrendeléseiken is sikerrel alkalmazzák a ciklusdiagnosztikát.

 • Miért érdemes figyelni a menstruációs ciklust?

  Az ovulációs ciklust a testhőmérséklet, a vérnyomás, a pulzus és a légzés mellett az ötödik életjelként tartják számon.

 • FEMM program

  A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság honlapján megjelent összefoglaló a FEMM Health egészségnevelő programról

 • Összhangban test, lélek és erkölcs: sokak útja lehet a NaPro technológia

  Napjainkra civilizációs változások következtek be: hatásukra a nők gyermekvállalási kora kitolódott, így a termékenységgel kapcsolatos problémák aránya is nő, a mesterséges eljárások pedig nem mindenkinek jelenthetnek megoldást. A cikkből kiderül, hogy cikluskövetést elsajátítva számos nő fedez fel ciklusában olyan eltéréseket, amelyeket aztán helyre lehet állítani, így bekövetkezhet akár a várt gyermekáldás.

 • Termékenységtudatos cikluskövetés

  A Bízd Rá Magad honlap egyik jógyakorlatát bemutató cikk a cikluskovetes.hu honlapról. A cikkben szó van a cikluskövetés előzményeiről, hogy mire jó a cikluskövetés, kinek ajánljuk. Eloszlatunk néhány tévhitet és szó van az oktatás felépítéséről is.

 • Családtervezés az önmegfigyelés módszerével – A gyermekre vágyó párok küzdelmeiről és lehetőségeiről

  Az Amoris laetitia-családévben azokra is szeretnénk tekinteni, akikhez nem érkezik a várva várt gyermek. Dulácska Csilla FEMM-módszert tanít nehezített gyermekáldással küzdő pároknak a Belvárosi Orvosi Centrumban, hogy a termékenységi problémák okát minél pontosabban meg lehessen állapítani. A cikluskövetés módszereinek ismerete a diagnosztizáláson túl hozzásegíthet a sikeres gyermekáldáshoz is.

 • Kossuth rádió: Napközben műsorában a cikluskövetésről

  Egy gyermek születése a legnagyobb öröm, ami megtörténhet egy családban, így azok a párok, akik valamilyen probléma miatt ezt nem élhetik át, vizsgálatok és módszerek sokaságán esnek át, hogy ők is szülővé válhassanak.. Egy új egészségnevelési és egésségügyi program a nők természetes ciklusát veszi figyelembe és ehhez igazítja azokat a vizsgálatokat és eljárásokat, amelyek a fogantatást segítik, s mindezt úgy, hogy a nők hormonális állapotát veszi alapul.

 • „Ez egy Istentől kapott hivatás” – interjú Bágya Anna szülésznővel a cikluskövetésről

  A női test működésének ismerete egy olyan tudás, melyet lányoknak és fiúknak egyaránt érdemes elsajátítania. A cikluskövetés módszerének előnyeiről, a felvilágosítás reformálásának szükségességéről, és a fogamzásgátló tabletták veszélyeiről is beszélgettünk Bágya Anna szülésznővel, FEMM oktatóval.

 • Milyen meddőségi eljárást támogat a Katolikus Egyház? – Cikluskövetés, NaProTechnológia

  Az elmúlt bő 40 év során, amióta lehetőség van művi megtermékenyítésre, 6 millió ember született világszerte ezzel a módszerrel. Mivel azonban az asszisztált reprodukciós eljárások valamennyi formája, így a lombik is, ellentétes a Katolikus Egyház tanításaival, sok vallásos pár számára vállalhatatlan. Jelen cikkünk arra hivatott, hogy bemutassa azokat az itthon még kevéssé ismert, de vallásos berkekben is abszolút elfogadható módszereket, amelyek legalább olyan eredményesek, mint a lombik-program.

 • NaPro Technológia – A 21. század házaspárjaihoz is szól a Szentírás

  Mi köze a Szentírásnak a meddőség kezeléséhez? Kell-e a jegyesoktatás során beszélni a családtervezés nehézségeiről, dilemmáiról? Labantné Cservenyák Katalin többek között ezekre a kérdésekre keres választ NaPro Technológia – katolikus válasz a meddőség kezelésére című írásában, amely a Katolikus Szeretetszolgálat www.cikluskovetes.hu oldalán is megjelent. Benkóczyné Mácsai Kornélia interjúja.

 • Jöjjön a baba! Vagy ne? Debrecenben is segít a ciklusmentor

  Sok nő életének központi kérdése a gyermekáldás. Ismerkedjenek meg a termékenységtudatosság egyik módszerével - Tornai Ildikó, Billings-oktatóval készült interjú segít ebben.

 • Nem jön a baba? Az étrendváltoztatás is segíthet!

  „Az ételed az életed!”- mondogatta gyakran a nagymamám, hogy nyomatékosítsa, mekkora hatása van az egészségünkre a jó táplálkozásnak, amely nála többek között a változatosságot jelentette. A táplálkozástudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és egyre nagyobb orvosi figyelem irányul a bélrendszer állapotára. Ma már egyértelműen kimutatható, hogy a gyulladt, folyamatosan irritált bélnyálkahártya különböző betegségek okozója lehet, és fogantatási nehézséghez is vezethet.

 • Babát szeretnél, vagy épp ellenkezőleg? – Ismerj meg egy teljesen természetes módszert!

  Interjú Tornai Ildikó, Ciklusmentorral a testünkre való ráhangolódásról, tudatosságról és arról is, hogyan gazdagítja a cikluskövetés a párkapcsolatot.

 • Minden lány és nő tudatában kellene legyen a teste működésének” – Gergely Virág a FEMM-módszerről

  A MiDió cikke Gergely Virág FEMM-módszer-oktatóval. A cikkből kiderül, hogy ez mit is jelent, és hogy miért választott magának Virág új hivatást két kisgyermeke mellett.

 • Születésszabályozás természetesen

  A gyermek érkezése nagy titok. Valamennyire képesek vagyunk irányítani a folyamatot, de nincs minden a kezünkben. A női termékenység ismerete már attól kezdve fontos lenne, amikor a termékenység elkezdődik. A Creighton módszer nagyon egyszerű gyakorlatot tanít meg a pároknak, amely nemcsak a születés szabályozásában segít nekik, hanem a betegségeket is időben előre jelezhet.

 • Nem csak a termékenységet, az egészséget is visszahozhatja ez a módszer

  Testünk működésének ismerete felbecsülhetetlenül értékes tudás, főleg napjainkban, amikor Magyarországon minden ötödik pár küzd meddőségi problémával. Egyelőre kevésbé köztudott tény, hogy a női ciklus követése és az annak során végzett feljegyzések értékelése nem csupán a családtervezésben, de a többek között meddőséget is okozó egészségügyi problémák felismerésében, sőt, azok orvoslásában is segíthet.

 • II. János Pál pápa és a cikluskövetés

  2020-ban emlékeztünk II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára. Mennyire ismerte a Szentatya a cikluskövetés témáját? Miért tartotta fontosnak a cikluskövetést oktatók munkáját? Beszélgetés erről és számos egyéb kérdésről két cikluskövetést oktató szakemberrel.

 • A női ciklus az ötödik életjel!

  Csupán a nők három százaléka figyeli és érti sajtát ciklusának eseményeit. Pedig a menstruációt az ötödik életjelként tartják számon, segítségével képet kaphatunk általános egészségi állapotunkról, illetve az esetlegesen fennálló rendellenességekről és krónikus betegségekről is. Magyarországon jelenleg négy olyan cikluskövetési módszer érhető el, amely biztonsággal alkalmazható, ám ha hallottunk is ezekről, talán nem mertük kipróbálni őket, esetleg azt sem tudtuk, hova fordulhatunk kérdéseinkkel. Ebben nyújt most segítséget egy hiánypótló honlap, melynek elkészültéről, valamint a termékenységtudatos fogamzásszabályozás főbb kérdéseiről a módszerek szakértőivel beszéltünk.

 • Termékenység nászajándékba – avagy mit tud a Creighton-módszer?

  Ha felmerült Benned, hogy jobban meg kellene ismerned szervezeted működését. Vagy szívesen elsajátítanál cikluskövetési módszert akár a fogamzás elkerülése, akár a gyermekvállalás elősegítése a cél, akkor Móger-Rassay Virággal és Carreno Beával készült interjú a Creighton Módszer és a NaProTechológia rejtelmeiről jó kiindulópont lehet.

 • Vendég a háznál: Fogantatás természetesen

  Gyermektelen párok reménytelennek látszó küzdelme a családalapításért. Bármit megtennének, hogy legyen gyermekük, de nem hajlandóak akármire. Vannak, akiknek a lombik program egészségügyi vagy etikai megfontolásból nem jöhet szóba. Számukra jelent megoldást a meddőség okainak gyógyítása, és ezáltal a természetes fogantatás elősegítése. Bemutatjuk a lehetséges módszereket.

Hanganyagok

 • Női egészség - már tizenévesen tudatosan - Vendég a háznál 2024.04.19.

  A női egészség intim téma, ritkán adódik olyan bizalmas helyzet, ahol szóba kerül. Gyakran csak a gyermekvállalás nehézségénél vagy nőgyógyászati betegség esetén kezdjük el figyelni a testünk jelzéseit, pedig ha fiatalon megtanulnánk, hogy milyen könnyen megfigyelhető jelei vannak az egészséges ciklusnak, időben lehetne orvosolni a zavarokat. Műsorunkban a cikluskövetésről beszélgetünk édesanyákkal, Fésűs Viktória szülész-nőgyógyásszal, Kis-Vizer Anna endokrinológussal és Makkné Kende Adrienn cikluskövetési oktatóval.

 • Vendég a háznál: Meddőségkezelés természetes módszerekkel

  Egyre több pár szembesül azzal a fájdalommal, hogy hiába vágynak rá, nem fogan gyermekük, és sokszor a rutin kivizsgálás után sem derül ki, miért. Az úgynevezett helyreállító reprodukciós orvoslás szerint a meddőség nem diagnózis, hanem tünet, méghozzá általában több krónikus betegség tünete, melyek kezelésével a termékenység visszatérhet. Ősszel Budapesten járt Phil Boyle, a Helyreállító Reproduktív Orvoslás Nemzetközi Intézetének elnöke, a dublini NEO Fertility Intézet igazgatója, vele és Schaffler Orsolyával, a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás projektjének szakmai vezetőjével beszélgettünk.

 • Mit lehet tudni a természetes gyermekáldás projektről

  Mária rádió műsorában bemutatták a Természetes gyermekáldás projektet.

 • Házunk táján magazinban a cikluskövetésről

  A cikluskövetésről, annak fontosságáról, gyakorlati alkalmazásáról beszélgetett Szentirmai Ágnes a “Házunk táján” magazinban egy édesanyával, ciluskövetés oktatóval és olyan nőgyógyászokkal, orvosokkal, akik praxisuk során értékelik, ha egy nő cikluskövetési táblázattal érkezik hozzájuk rendelésre.

 • Vendég a háznál: Cikluskövetés

  A női test működése intim téma és ha nem muszáj, nem hozzuk szóba. A gyermekvállalásig ritkán beszélünk róla, hogy milyen jelek utalhatnak például betegségre, pedig már a kezdetektől jó volna megtanítani a cikluskövetést. Korábbi műsorainkban már beszélgettünk egy-egy megfigyelési módszerről, mára elérhető egy összefoglaló honlap, a cikluskovetes.hu.

 • Vendég a háznál

  A Vendég a háznál műsora egy lombikklinikán járt 2

 • Vendég a háznál

  A Vendég a háznál műsora egy lombikklinikán járt 1

Videók

 • A Lélek Szava | Ha Isten kimarad a családtervezésből | Makkné Kende Adrienn cikluskövetés oktató

  Az emberi szexualitás egy gyönyörű egység, amelyet ha a maga teljességében élünk meg, akkor a mennyország előképe. Ha viszont elemeire bontjuk és ezeket az elemeket egymástól szétválasztjuk, akkor ahelyett, hogy összetartaná, egy idő után szétfeszíti a kapcsolatot. A gyerekre ma nem úgy gondolunk, mint Isten ajándéka, hanem vagy mint teher vagy mint szükséges kiegészítő a tökéletes élethez. Nincs „téves foganás”, minden emberi élet szerepel Isten tervében, a meddőség pedig nem diagnózis, hanem tünet, ami valami megoldásra váró problémát jelez.

 • Mária rádió "Aktuális" műsora 2024. április 29-én

  2024. áprilisában beszélgettünk a Mária rádióban cikluskövetésről, oktatók képzéséről, a cikluskövetési táblázat orvosok számára is felhasználható információtartalmáról, a márciusi cikluskvíz és cikluszavarról szóló rendezvényről és arról, hogy egyes nők milyen keveset is tudnak a termékenységről, ciklusról és egészségről.

 • Amit nem tudtál a lombik eljárásról | Carpe Deum

  A meddőség a XXI. századra világszerte nagyjából minden hatodik embert érint. Ezzel egyidejűleg az úgynevezett termékenységi ellátások is egyre szélesebb körben váltak elérhetővé. A legelterjedtebb az úgynevezett lombik módszer. Azonban az IVF - bár bevett eljárássá vált - esetleges egészségügyi kockázatai és a méhen kívüli megtermékenyítéssel kapcsolatos morális dilemmák kevéssé tárgyaltak. A mai Carpe Deum arra keres válaszokat, hogy: Milyen arányban lesz gyermeke azoknak a pároknak, akik ezt az utat választják? Milyen veszélyei lehetnek az édesanya és a gyermek egészségére nézve? Végül pedig, mi lesz azoknak az embrióknak a sorsa, akiket végül nem ültetnek be az anyaméhbe?

 • A fogamzásgátlók és a lombik alternatívái: cikluskövetés és RRM - Dr. Phil Boyle

  A fogamzásgátlót a családtervezésre és különböző egészségügyi problémákra (mint például a rendszertelen vagy fájdalmas menstruáció), a lombikot pedig a meddőségre adott standard válasznak tekintik. Mivel azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek káros hatással vannak a nők egészségére, valamint komoly etikai megfontolások kísérik őket, sokan keresik az alternatívákat. A jó hír az, hogy létezik etikus, egészséges és tudományos alternatíva a termékenységtudatosságon alapuló módszerekben és a helyreállító orvoslásban. Erről beszélgettünk Dr. Phil Boyle-lal, az International Institute for Restorative Reproductive Medicine elnökével és a termékenységtudatosságon alapuló NeoFertility módszer kifejlesztőjével. Saját klinikája van Írországban, és több mint 3500 párt segített sikeres várandóssághoz, sokuknak évekig tartó meddőség, sikertelen lombik-kísérletek vagy ismételt vetélések után. Budapesten beszéltünk vele miután előadást tartott 2023 októberében az endokrinológus kongresszuson.

 • MENSTRUÁCIÓ, FOGAMZÁSGÁTLÓ - CIKLUSKÖVETÉS |

  A Uspace podcast vendége volt Makkné Kende Adrienn. Fiatalokkal beszélgetett menstruációról, fogamzásgátlásról illetve a cikluskövetésről.

 • Marton Zsolt püspök előadása az I. Anna-Joachim konferencián

  A püspök előadásában kifejezte együttérzését azokkal a házaspárokkal, akik fájdalmasan nélkülözik a gyermekáldás ajándékát, bemutatta a témához kapcsolódóan az Egyház tanítását és ismertette a helyreállító orvoslás azon módszereit és eredményeit, amelyek a Katolikus Egyház által is elfogadható módon tudják támogatni a termékenység helyreállítását.

 • Cikluskövetés: egy kis tudatosság a természetes folyamatok fényében - Karc FM

  Cikluskövetés: egy kis tudatosság a természetes folyamatok fényében. A női testi ciklikusváltozások figyelése nem csak a védekezés, de az egészség szempontjából is segítheti mindennapjainkat. Sőt, babatervezés esetén a fogantatás is sikerülhet. Schaffler Orsolyával a Creigton módszer és a FemmHealth módszer oktatójával, és Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal Bóna Judit beszélgetett.

 • A cikluskövetéstől a természetes családtervezésig

  Az Útvesztők helyett - Termékenységi program első videója Dr. Keszthelyi Márton és Dr. Dulácska Csilla beszélnek.

 • Hormonmentes családtervezés, emberi méltóság, tisztaságra nevelés | Van másik út 9. rész

  Van másik út néven indított műsort a Védett Társadalom Alapítvány. A tízrészesre tervezett sorozat a gyermekvédelem különböző aspektusait járja körbe. A kilencedik részben Antal-Ferencz Ildikó, a sorozat állandó műsorvezetője Schaffler Orsolyával, a Természetes gyermekáldás című projekt szakmai vezetőjével és Makkné Kende Adriennel, a HDC Hungary magyarországi koordinátorával, a TestTeo csapat egyik tagjával beszélgetett, három témáról: a termékenységtudatos cikluskövetésről, az Emberi Méltóság Tananyagról és a TestTeo Hétvégékről.