Ezen az oldalon azokat a linkeket igyekeztünk összegyűjteni, ahol a cikluskövetésről szóló cikkek, megjelenések, riportok hangoznak el.

A Babysteps Magyarország sorozatában beszéltünk a cikluskövetésről - podcast - babystepspodcast.hu

A Babysteps Magyarország podcastjába hívtak minket beszélgetni. A cikluskövetésről szóló 35 perces beszélgetés során szóba került a lombik vallási, erkölcsi, etikai megközelítése is.
2023. március

A Házasság hetén is szó volt a cikluskövetésről, meddőségről - cikk - joppe.hu

Gyermek minden áron? – Mi a mi utunk? címmel szerveztek fórumbeszélgetést a Házasság Hete kaposvári programsorozatának keretein belül, 2023. február 13-án.

Az alkalmon Udvardy Márton és felesége, Udvardyné Tóth Lilla életvédő referensek; Dr. Péterfi István szülész-nőgyógyász; Dr. Kállay Csilla, FEMM cikluskövetés-oktató; illetve Szigeti Tamás és felesége, Szigetiné Hornung Krisztina beszélgettek.
2023. február

A Mozaik vendégei voltunk és a cikluskövetésről beszéltünk - tévéműsorműsor - Hír tévé

A Mozaik című reggeli műsorban a cikluskövetésről beszélt Schaffler Orsi cikluskövetés-oktató és Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász. (2022. okt.)

Házunk táján magazinban a cikluskövetésről - rádióműsor - Katolikus Rádió

A cikluskövetésről, annak fontosságáról, gyakorlati alkalmazásáról beszélgetett Szentirmai Ágnes a “Házunk táján” magazinban egy édesanyával, ciluskövetés oktatóval és olyan nőgyógyászokkal, orvosokkal, akik praxisuk során értékelik, ha egy nő cikluskövetési táblázattal érkezik hozzájuk rendelésre. (2022. okt.)

Az egészség- és termékenységtudatosság fontosságát hirdeti a Katolikus Szeretetszolgálat - cikk - bdpst24.hu

A Katolikus Szeretetszolgálat kiemelten fontosnak tartja a nők egészség- és termékenységtudatosságának támogatását, melyet leginkább az orvosokon és oktatókon keresztül lehet megvalósítani. A Szeretetszolgálat a működése kezdete óta felkarolja azokat a társadalmi elveket, amelyekben hisz: az emberi méltóság kérdése, a termékenységtudat támogatása, a gondviselő szeretet megvalósítása mind olyan elvek, amelyek a társadalom működésében kiemelt szerepet játszanak.(2022.okt.)

A női cikluskövetés - cikk - BCool magazin

Próbálunk tudatosan élni. Egyre tudatosabban vásárlunk, jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, igyekszünk időt szánni az igazán fontos dolgokra, a társas kapcsolatokra, a mozgásra. Miért pont a női test megfigyelése maradjon ki ebből a tudatos életvitelből? (2022.okt.)

A cikluskövetés kulcs lehet a nők és az orvosok kezében - cikk - Bízd Rá Magad

Szakmai háttérbeszélgetést szerveztek a sajtó képviselői számára a Cikluskövetés tudományosan elismert módszerei az orvosi gyakorlatban címmel a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában. (2022.okt.)

Ezért érdemes figyelni a menstruációs ciklust - cikk - Egészségkalauz

A cikluskövetéssel minden nő és orvos számára könnyedén nyomon követhetővé válik a nők egészségi állapota, a módszernek köszönhetően pedig az egészségestől való eltérések időben feltárhatóvá, kezelhetővé, a krónikus betegségek megelőzhetővé válhatnak. (2022.okt.)

Cikluskövetés: egy kis tudatosság a természetes folyamatok fényében - rádióműsor - Karc FM

Cikluskövetés: egy kis tudatosság a természetes folyamatok fényében. A női testi ciklikusváltozások figyelése nem csak a várandósság elkerülése, de az egészség szempontjából is segítheti mindennapjainkat. Sőt, babatervezés esetén a fogantatás is sikerülhet. Schaffler Orsolyával a Creighton módszer és a FemmHealth módszer oktatójával, és Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal Bóna Judit beszélgetett. (2022.okt.)

A cikluskövetés érzékeny iránytű az orvosok kezében - cikk - Magyar Nemzet

A cikluskövetés rendkívül sok információt jelenthet a nők hormonális állapotáról – hangzott el egy tegnapi szakmai háttérbeszélgetésen. A cikluskövetés tudományosan elismert módszereiről olyan orvosok és oktatók beszélgettek, akik már a gyakorlatban, a szakrendeléseiken is sikerrel alkalmazzák a ciklusdiagnosztikát. (2022.szept.)

Összhangban test, lélek és erkölcs: sokak útja lehet a NaPro technológia - cikk - Magyar Nemzet

Napjainkra civilizációs változások következtek be: hatásukra a nők gyermekvállalási kora kitolódott, így a termékenységgel kapcsolatos problémák aránya is nő, a mesterséges eljárások pedig nem mindenkinek jelenthetnek megoldást. Létezik azonban egy több mint negyvenéves kutatási hátterű módszer, a NaPro technológia (NPT), amely a kezdetektől tiszteletben tartja a megfogant életet és a házaspárok méltóságát. Megismerése révén egyre többen oktatják a női ciklus megfigyelésének tudományára a párokat. Schaffler Orsolya, a Creighton-módszer (az NPT-orvoslás alapja) egyik első hazai oktatója vallja: számos nő fedez fel ciklusában olyan eltéréseket, amelyeket aztán helyre lehet állítani, így segítve a párokat akár a várt gyermekáldáshoz. (2022.aug.)

A cikluskövetés mindenkinek fontos, aki gyermeket szeretne - cikk - Magyar Hírlap

A magyar társadalmat napjainkban soha nem látott mértékben veszélyezteti a hamis erkölcsi normák reklámozása, az örök emberi és erkölcsi értékek elferdítése és megkérdőjelezése. A Katolikus Szeretetszolgálat 2018-ban indította el a cikluskövetés programját, amelynek során célként tűzte ki a magyar orvosok (nőgyógyászok, dietetikusok, szülésznők és védőnők) képzését, valamint e program részeként jött létre a cikluskovetes.hu oldal is. A részletekről Taller Borbála beszélt. (2022.júl.)

 

 

A Védett Társadalom Alapítvány "Van másik út" műsorában voltunk - videó

Antal-Ferencz Ildikó, a sorozat állandó műsorvezetőjével vendégeivel három témáról beszélgetett: a termékenységtudatos cikluskövetésről, az Emberi Méltóság Tananyagról és a TestTeo Hétvégékről. (2022.máj.)

Családtervezés az önmegfigyelés módszerével – A gyermekre vágyó párok küzdelmeiről és lehetőségeiről - cikk - Magyar Kurír

Dulácska Csilla FEMM-módszert tanít nehezített gyermekáldással küzdő pároknak a Belvárosi Orvosi Centrumban, hogy a termékenységi problémák okát minél pontosabban meg lehessen állapítani. A cikluskövetés módszereinek ismerete a diagnosztizáláson túl hozzásegíthet a sikeres gyermekáldáshoz is.(2022.márc.)

Interjú a cikluskövetésről egy kollégánkkal - cikk

A női test működésének ismerete egy olyan tudás, melyet lányoknak és fiúknak egyaránt érdemes elsajátítania. Beszélgetés Bágya Anna szülésznővel, FEMM oktatóval a cikluskövetés módszerének előnyeiről, a felvilágosítás reformálásának szükségességéről, és a fogamzásgátló tabletták veszélyeiről. (2022.febr.)

Cikluskövetésről a Napközben műsorban - rádióműsor

Egy gyermek születése a legnagyobb öröm, ami megtörténhet egy családban, így azok a párok, akik valamilyen probléma miatt ezt nem élhetik át, vizsgálatok és módszerek sokaságán esnek át, hogy ők is szülővé válhassanak.. Egy új egészségnevelési és egészségügyi program a nők természetes ciklusát veszi figyelembe és ehhez igazítja azokat a vizsgálatokat és eljárásokat, amelyek a fogantatást segítik, s mindezt úgy, hogy a nők hormonális állapotát veszi alapul.
A beszélgetés 9:34-kor kezdődik a hírek után.

Interjú a cikluskövetésről egy kollégánkkal - cikk

Beszélgetés Tornai Ildikó nemzetközileg akkreditált termékenységtudat oktatóval. Szó esett nőként a testünkre való ráhangolódásról, tudatosságról és arról is, hogyan gazdagítja a cikluskövetés a párkapcsolatot. (2022.febr)

Cikluskövetésről a Vendég a háznál műsorban - rádióműsor

A női test működése intim téma és ha nem muszáj, nem hozzuk szóba. A gyermekvállalásig ritkán beszélünk róla, hogy milyen jelek utalhatnak például betegségre, pedig már a kezdetektől jó volna megtanítani a cikluskövetést. Korábbi műsorainkban már beszélgettünk egy-egy megfigyelési módszerről, mára elérhető egy összefoglaló honlap, a cikluskovetes.hu. (2022.febr)

12 érv a cikluskövetés mellett - cikk

Ha hallottál már a termékenységtudatról vagy cikluskövetéses módszerekről, akkor valószínűleg babatervezéssel vagy várandósság elkerülésével összefüggésben kerültél velük kapcsolatba. A ciklustáblázat vezetése azonban számos egyéb előnnyel is jár, melyekre talán még nem is gondoltál! Ezekből olvashatsz néhányat.

5+1 tévhit a cikluskövetéses módszerekről - cikk

Nézzük, milyen tévhitek keringenek a cikluskövetéses módszerekről általában, és van-e ezeknek valóságalapja!

II. János Pál pápa és a cikluskövetés - cikk - Magyar Kurír

2020-ban emlékeztünk II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára. Mennyire ismerte a Szentatya a cikluskövetés témáját? Miért tartotta fontosnak a cikluskövetést oktatók munkáját? Beszélgetés erről és számos egyéb kérdésről két cikluskövetést oktató szakemberrel.

Nem csak a termékenységet, az egészséget is visszahozhatja ez a módszer - cikk

Testünk működésének ismerete felbecsülhetetlenül értékes tudás, főleg napjainkban, amikor Magyarországon minden ötödik pár küzd meddőségi problémával. Egyelőre kevésbé köztudott tény, hogy a női ciklus követése és az annak során végzett feljegyzések értékelése nem csupán a családtervezésben, de a többek között meddőséget is okozó egészségügyi problémák felismerésében, sőt, azok orvoslásában is segíthet. Ráadásul, mivel a szervezet eredeti, optimális működésének helyreállítása a cél, így ha létrejön a fogantatás, akkor a magzat is egy arra felkészült, egészséges testben fejlődhet, ami sajnos nem mondható el a humán reprodukciós módszerek többségéről. De mégis hol és hogyan tudjuk elérni, alkalmazni ezeket a módszereket? A vasarnap.hu kérdéseire Móger-Rassay Virág, Creighton-oktató válaszolt.

NaPro Technológia – A 21. század házaspárjaihoz is szól a Szentírás - cikk - Magyar Kurír

Mi köze a Szentírásnak a meddőség kezeléséhez? Kell-e a jegyesoktatás során beszélni a családtervezés nehézségeiről, dilemmáiról? Labantné Cservenyák Katalin többek között ezekre a kérdésekre keres választ NaPro Technológia – katolikus válasz a meddőség kezelésére című írásában, amely a Katolikus Szeretetszolgálat www.cikluskovetes.hu oldalán is megjelent. Benkóczyné Mácsai Kornélia interjúja.

Termékenységtudatos cikluskövetés - cikk

A Bízd Rá Magad honlap egyik jógyakorlatát bemutató cikk a cikluskovetes.hu honlapról. A cikkben szó van a cikluskövetés előzményeiről, hogy mire jó a cikluskövetés, kinek ajánljuk. Eloszlatunk néhány tévhitet és szó van az oktatás felépítéséről is. 

A Politikai Hobbista című műsorban Dr. Bálint Balázzsal beszélgettek - videó

A Pesti TV Politikai Hobbista című műsorának vendége volt Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, országos szakfelügyelő főorvos, református presbiter, aki Abortusz, szülés, védekezés…nem csak nőknek témakörben beszélgetett a műsorvezetővel, Jeszenszky Zsolttal. 
A műsor elején a főorvos elmondja, hogy milyen gyakorlati lehetőségei vannak ma Magyarországon egy szülész-nőgyógyásznak, aki nem akar abortuszt végezni. 
 6:38 – Szóba kerül a megelőzés lehetősége: A főorvos nem egy törvényi tiltásban látja az abortusz kérdés megoldását, hanem a nevelés és az élet tiszteletének fontosságát hangsúlyozza.
 8:12 – A cikluskövetés gyakorlati megvalósításáról beszélt dr. Bálint Balázs. Elmondta, hogy a testi jelek megfigyelésével hogyan tudja egy nő tudatosan megélni a gyermekvállalást. 
 11:40 – Családbarát szülészetek Magyarországon – mit jelent ez a fogalom a gyakorlatban? Hogyan tudja megvalósítani a kórházi szülészet a természetes körülményeket? Konkrét példák magyar kórházakról.

A női ciklus az ötödik életjel! - cikk

 

Csupán a nők három százaléka figyeli és érti sajtát ciklusának eseményeit. Pedig a menstruációt az ötödik életjelként tartják számon, segítségével képet kaphatunk általános egészségi állapotunkról, illetve az esetlegesen fennálló rendellenességekről és krónikus betegségekről is. Magyarországon jelenleg négy olyan cikluskövetési módszer érhető el, amely biztonsággal alkalmazható, ám ha hallottunk is ezekről, talán nem mertük kipróbálni őket, esetleg azt sem tudtuk, hova fordulhatunk kérdéseinkkel. 

Melyik cikluskövetési módszert válasszam? - cikk

Minden nő más, minden élethelyzet más. Erre az elképesztő sokszínűségre pedig csak a módszerek sokszínűsége jelenthet kielégítő választ. Mindegyikben közös az, hogy nem avatkoznak be a tested működésébe, emiatt nem kell számolnod a mellékhatásaikkal sem, mégis tökéletesen alkalmasak a fogamzás elkerülésére vagy éppen babatervezésre egyaránt. Rengeteget profitálhatsz belőlük akkor is, ha a célod szimplán csak a megfigyelés, ezért érdemes velük a lehető legkorábban megismerkedned. Képzeld csak el, mennyi mindent adott volna neked, ha már kamaszkorodban képbe kerülsz azzal a halom rejtélyes folyamattal, ami olyan viharossá tette a kapcsolatot a testeddel… Ugye?  Lássuk, mi van a palettán! Cikk a honlapunkon is bemutatott módszerekről.

Milyen meddőségi eljárást támogat a Katolikus Egyház? - cikk - Képmás

Az elmúlt bő 40 év során, amióta lehetőség van művi megtermékenyítésre, 6 millió ember született világszerte ezzel a módszerrel. Mivel azonban az asszisztált reprodukciós eljárások valamennyi formája, így a lombik is, ellentétes a Katolikus Egyház tanításaival, sok vallásos pár számára vállalhatatlan. A vita megosztja a keresztény embereket is, és időnként fellángol. A Képmás cikke arra vállalkozott, hogy bemutassa azokat az itthon még kevéssé ismert, de vallásos berkekben is abszolút elfogadható módszereket, amelyek legalább olyan eredményesek, mint a lombik-program.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság bemutatja a FEMM Health programot - cikk

A FEMM Health egészségnevelő program összefoglaló bemutatása.

"Új nemzedék" - Gyermekáldásra várva videó

Kata és Lajos kilenc évet várt, hogy babájuk megfoganhasson, kisfiúk, Simon most ötéves. Cikluskövetési módszert alkalmaztak, rendezték azokat az egészségügyi problémákat, amelyek a kicsi érkezésének útjában álltak. Történetüket a Duna TV Új Nemzedék című műsora mutatta be, az adás a Média a Családért-díj 2020. decemberi jelöltje lett. A párral Erhardt Ágoston beszélgetett.

Nem jön a baba? Az étrendváltoztatás is segíthet! - cikk - Képmás

„Az ételed az életed!”– mondogatta gyakran a nagymamám, hogy nyomatékosítsa, mekkora hatása van az egészségünkre a jó táplálkozásnak, amely nála a változatosságot jelentette és azt, hogy a főétkezéseknek fix idejük van, levest pedig mindennap kell enni. Mamikám nem számolgatta a kalóriákat, az ételallergiát is csak holmi divathóbortnak tekintette. A táplálkozástudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és egyre nagyobb orvosi figyelem irányul a bélrendszer állapotára. Ma már egyértelműen kimutatható, hogy a gyulladt, folyamatosan irritált bélnyálkahártya – akár kirívó tünetek nélkül is – különböző betegségek okozója lehet, és fogantatási nehézséghez is vezethet.

Debrecenben is segít a ciklusmentor - cikk

Sok nő életének központi kérdése a gyermekáldás. Ismerkedjenek meg a termékenységtudatosság egyik módszerével!

„Minden lány és nő tudatában kellene legyen a teste működésének” – Gergely Virág a FEMM-módszerről - cikk

A MiDió cikke Gergely Virág FEMM-módszer-oktatóval. A cikkből kiderül, hogy ez mit is jelent, és hogy miért választott magának Virág új hivatást két kisgyermeke mellett.

Termékenység nászajándékba – avagy mit tud a Creighton-módszer? - cikk

Velem együtt valószínűleg sok nő gondolkodott már el azon, hogy jobban meg kellene ismernie szervezete működését. Esetleg konkrét oka is van az elhatározásnak: valami nem stimmel, de nem tudjuk mi, tudatosabbak, esetleg éppen ellenkezőleg: végre önfeledtebbek, felszabadultabbak szeretnénk lenni. Vagy csupán szívesen elsajátítanánk egy gyengéd fogamzásszabályozó módszert akár a fogamzás elkerülése, akár a gyermekvállalás elősegítése a cél. Szörföltünk már rengeteget az interneten, letöltöttünk mindenféle applikációt, tanulmányoztunk táblázatokat, ám valahogy mégis mintha sötétben tapogatóznánk – elakadunk a következő lépést illetően. Ebben az információrengetegben nyújthat óriási segítséget Móger-Rassay Virág és Carreno Bea ingyenes előadása, amely bevezet minket a Creighton Módszer és a NaProTechológia rejtelmeibe. Velük beszélgettünk, hogy alaposabban megismerhessük ezt a sokak számára talán még ismeretlen, ám annál hatékonyabb hormonmentes módszert.

Vendég a háznál: Fogantatás természetesen - rádióműsor

Gyermektelen párok reménytelennek látszó küzdelme a családalapításért. Bármit megtennénk, hogy legyen gyermekük, de nem hajlandóak akármire. Vannak, akiknek a lombik program egészségügyi vagy etikai megfontolásból nem jöhet szóba. Számukra jelent megoldást a meddőség okainak gyógyítása, és ezáltal a természetes fogantatás elősegítése. Bemutatjuk a lehetséges módszereket.

Születés szabályozás természetesen - rádióműsor

A gyermek érkezése nagy titok. Valamennyire képesek vagyunk irányítani a folyamatot, de nincs minden a kezünkben. Sokan azt gondolják, hogy ezzel a kérdéssel bőven elég akkor foglalkozni, ha eldöntöttük, hogy gyermeket szeretnénk. Valójában a női termékenység ismerete attól kezdve fontos lenne, amikor a termékenység elkezdődik. Egyre többen gondolják úgy, hogy nem tabletták szedésével kellene kezdeni, hanem a ciklus ismeretével és a test jelzéseinek megértésével. A Creighton módszer nagyon egyszerű gyakorlatot tanít meg a pároknak, amely nemcsak a születés szabályozásában segít nekik, hanem betegségeket is időben előre jelezhet. (2020. nov)