Oktatói munkánk során a kamaszlányok, fiatal nők, de akár feleségek is gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, melyeket fontosnak érzünk tisztázni. Az alábbiakban ezek közül a legjellemzőbbeket gyűjtöttük össze, és válaszolunk is rájuk.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minden nő ciklusa egyedi (és megismételhetetlen). Ezért azt tanácsoljuk, hogy amennyiben fontos számodra, hogy megismerd és megértsd a termékenységed és a ciklusod különféle jeleit, keress fel bizalommal egy oktatót! Az oktató segítségével néhány hónap alatt megismerheted a saját ciklusod egyedi jeleit, és megtanulhatod azokat hosszútávon is értelmezni.

A különféle cikluskövetési módszerekben jártas magyar oktatók elérhetőségeit az OKTATÓK menüpontban találod meg, a cikluskövetési módszerek szerinti rendezésben. Így könnyen felveheted a kapcsolatot azzal a szakemberrel, aki a számodra legszimpatikusabb módszert oktatja, és területileg is elérhető a számodra.

Miért érdemes megismernem a ciklusomat?

Az aktuális élethelyzeted függvényében sok előnyét tapasztalhatod a cikluskövetésnek.

illusztráció: női kézben virágszirmok, cikluskövetés ajándék

Egyik fontos szempont az egészségtudatosság, termékenységtudatosság. Hormonális háztartásunk igen érzékeny rendszer, a ciklus pedig ennek a rendszernek jó mutatója. Az egészséges ciklus, a rendszeres peteérés jó jel egészségünk szempontjából. Az egészséges ciklus definíciója igen tág, annak megállapításához, hogy valakinek egészséges-e a ciklusa, sok szempontot figyelembe kell venni (pl. kor, stressz, reproduktív állapot).

Egy másik fontos szempont a cikluskövetés megismerése mellett: ha pontosan követed a ciklusodat, teljes biztonsággal meg tudod mondani, hogy egy adott napon termékeny vagy-e vagy sem.

Mi az alapja a cikluskövetés működésének? Mit figyelünk meg pontosan?

A cikluskövetés alapja a női test működése, és a ciklus során bekövetkező hormonális változások, melyek különböző testi tüneteknek köszönhetően szépen lekövethetőek a számodra is. A honlapon bemutatott módszereknek ez az alapja, az eltérés a módszerek alapján végzett tünetek megfigyelésében van.

Egyes módszerek méhnyaknyákot, mások hőmérsékletet, megint mások számos különféle (LH, egyéb váladék, fizikai, érzelmi) tünetet figyelnek meg.

A különböző módszerekről részletesen tájékozódhatsz a honlapon megadott linkeken.

Melyik módszert válasszam? Mi alapján döntsek? Miért van ilyen sokféle cikluskövetési módszer?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, készítettünk egy rövid kvízt, mely az alábbi  linkre kattintva külön lapon nyílik.

A kvíz megnyitásához kattintson ide!

De a naptármódszer egy teljesen megbízhatatlan dolog, tényleg lehet rá építeni?

Fontos tisztázni, hogy a cikluskövetés nem egyenlő a naptármódszerrel. A naptármódszer számoláson alapul, az előző ciklusok adatai alapján számolással próbálja beazonosítani a termékeny napokat. De könnyen előfordulhat, hogy a jelenlegi ciklus másképp zajlik majd, mint az eddigiek! Így a naptármódszernek semmi köze nincs ahhoz, hogy éppen most mi történik a ciklusodban.

A szervezetünk nem egy 28 napos sablon szerint működik, emellett különféle betegségek és stresszhatások is érhetnek minket. Ez pedig hatással van a hormonháztartásunkra is, így az ovuláció egyáltalán nem biztos, hogy pont a ciklus 14. napján következik be. A naptármódszert így mi sem tartjuk megbízhatónak.

A cikluskövetés ezzel szemben a testedben zajló biológiai, hormonális folyamatok konkrét megfigyelése, és a szervezeted által adott jelek értelmezése. Teljesen összhangban van a tudománnyal, és az orvosok is tudnak “belőle dolgozni”.

Hogyan tanulhatom meg a cikluskövetést?

Magyarországon 4 féle módszer létezik, melyekkel megtanulhatod követni a saját ciklusodat (Billings, Creighton, FEMM Health és Sensiplan). A módszerek közti különbségek a megfigyelésekben, azok számában és intenzitásában vannak – éppen ezért minden nő kiválaszthatja magának az életmódjához és az élethelyzetéhez leginkább illő módszert.

Mennyi ideig tart, hogy megtanuljam a ciklusomat követni?

Nagyon általánosan azt lehet mondani, hogy ha valaki oktatóval kezdi követni a ciklusait, akkor 5-6 ciklus után már akár oktató nélkül is tájékozódni tud a saját ciklusában. De erre a kérdésre nehéz általános választ adni, mert számít, hogy valaki milyen céllal kezdi el követni a ciklusait, milyenek a ciklusai, milyen reproduktív kategóriába tartozik (pl. kamasz, szoptat, kisbabát szeretne, menopauza közeli állapotban van, stb.) Olyan is előfordul az oktatók gyakorlatában, hogy egy nő visszatér hozzájuk kérdésekkel, amikor megváltozik a ciklusa, vagy megváltozik a reproduktív kategóriája. (pl. befejezi a szoptatást és szeretne gyermekének kistestvért, vagy épp elérkezik a változókorba).

Ha szabálytalan a ciklusom, akkor is működik a ciklusmegfigyelés?

illusztráció: jegyzetelő lányA ciklusát bárki megfigyelheti. Mivel a saját aktuális testi jeleidet figyeled meg, megtanulhatod a “szabálytalanságot” is követni.

Fontos tudni viszont, hogy szemben a közhiedelemben élő “28 napos ciklus” elgondolással, egy nő menstruációs ciklusa szabályosnak tekinthető, ha a hossza 21-35 nap között van, valamint a legrövidebb és leghosszabb ciklusok hossza közötti eltérés nem több 3-4 napnál. A cikluskövetés segítségével megállapíthatod, hogy nálad valóban szabálytalan ciklus van-e jelen.

Amennyiben pedig a szabálytalan ciklus valamilyen kóros állapotra utalna, az orvosod számára is hasznos információkat adhatnak a megfigyeléseid.

Ha nem szeretnénk gyereket, akkor is érdemes megtanulni a cikluskövetést?

A cikluskövetést annak is érdemes megtanulnia, aki (jelenleg) nem szeretne gyermeket. A módszer elsajátításával tisztában lehetsz vele, mely napokon vagy termékeny és mikor nem, és 98%-os biztonsággal tudhatod, mikor kerülheted el a gyermekáldást.

Az is fontos szempont, hogy hormonális háztartásunk igen érzékeny rendszer, a ciklus pedig ennek a rendszernek jó mutatója. Az egészséges ciklus, és a rendszeres peteérés (amelyet a cikluskövetés segítségével megfigyelhetünk) jó jel az egészségünk szempontjából.

Mire utalhat, ha rendszertelen a ciklusom?

A rendszertelen ciklusnak sok oka lehet: nagyban befolyásolhatja például az életkorod, reproduktív helyzeted, életmódod, és a téged érő stresszhatások, akár mögöttes egészségügyi probléma nélkül is.

Fontos tudni, hogy a női ciklusnak két fő szakasza van, és nem mindegy, hogy melyik szakasz eltérése eredményezi a rendszertelenséget. Emiatt először azt kell megfigyelned, hogy nálad melyik szakasz szabálytalan, és ennek tudatában lehet szükség esetlegesen orvos felkeresésére.

Cikluskövetéssel tényleg meg tudom határozni az ovulációt?

Igen, cikluskövetéssel meg lehet határozni a peteérés tényét és időpontját.

Teljes bizonyossággal kimutatni természetesen ezt csak ultrahanggal lehet. De ha tudod értelmezni a ciklusod során fellépő különféle jeleket, akkor nagyon nagy valószínűséggel meg tudod majd állapítani, hogy történt-e ovuláció, és ha igen, nagyjából mikor.

Honnan tudhatom, hogy mikor vagyok termékeny és mikor nem vagyok az?

illusztráció: lány virágok között sétál a természetbenA cikluskövetés elsajátításával megtanulhatod figyelni és értelmezni az ciklusod során fellépő változásokat, különböző testi jeleket. A megfigyelések alapja ilyenkor a saját tested működése. Ennek segítségével pedig a konkrét, éppen folyamatban lévő ciklusodban bekövetkező hormonális változások is lekövethetők a számodra.

Ezek alapján megállapíthatod, mikortól kezdődik a ciklusodban a termékeny időszak (erre utal például a méhnyaknyák termelődésének kezdete – ez tartja ugyanis életben a hímivarsejteket).

Azt is megtudhatod így, hogy mikor vagy egyértelműen túl a termékeny időszakon – ettől kezdve az adott ciklusban biztosan nem történhet már fogamzás.

Családtervezésre mennyire megbízható a cikluskövetés?

Ha egy házaspár kisbabát szeretne, a cikluskövetés segítségével (egészséges termékenység esetén) leggyakrabban fél éven belül megfogan az új élet.

Számos kutatás szerint pedig cikluskövetés segítségével egy pár 98%-os sikerességgel kerülheti el a várandósságot, ha nem szeretkeznek termékeny napokon.

A családtervezési módszerek hatékonyságának kifejezése a szakirodalomban az ún. Pearl-index-szel történik. A Pearl-index azt jelzi, hogy ha 100 pár egy adott módszert használ, akkor hányan lesznek egy éven belűl várandósak. Tehát minél kisebb egy módszernek a Pearl-indexe, annál megbízhatóbbnak számít. A különböző módszerek Pearl-indexének táblázataiban általában két oszlop található, melyek külön jelzik a felhasználói indexet (ebbe beleszámít, hogy az ember hibázik) illetve a tökéletes használati indexet. Egy ilyen Pearl-index táblázat található itt.

Egy nőnek mindig ugyanakkor van peteérése/ovulációja?

Nem feltétlenül. Egyrészt minden ciklus során másik tüsző/petesejt érik, másrészt az ovulációs ciklus elindítója az agyalapi mirigyben termelődő FSH. Erre sok különböző tényező lehet hatással, így például az életkor, az életmód, a stressz mind befolyásolhatják a női ciklust, és a peteérés idejét is.

Akár 38 napos ciklussal is meg lehet állapítani, mikor vagyok termékeny?

Mindenki megfigyelheti a ciklusát, és megtanulhatja “követni” a szabálytalanságot. A cikluskövetés segítségével hosszabb vagy rövidebb ciklus esetén is meg tudod állapítani, hogy mikor kezdődik a termékeny, illetve a terméketlen időszak.

Amennyiben pedig a 38 napos ciklus esetleg valamilyen kóros állapotra utal, az orvos számára is hasznos információkat tartalmazhatnak a megfigyeléseid.

Vannak olyan napok, amikor cikluskövetéssel 100%-os biztonsággal megállapítható, hogy nem lehetek várandós?

Igen, vannak olyan napok a ciklusban, amikor 100%, hogy nem lehetsz várandós. Sőt, a ciklus során jóval magasabb azoknak a napoknak a száma, amikor nem jöhet létre várandósság, mint amikor igen.

Ezen napok felismerése lehetséges a cikluskövetéssel. Tanulást, odafigyelést és eleinte oktatói segítséget igényel, de rövid időn belül (néhány ciklus alatt) megtanulhatod megkülönböztetni a termékeny és a nem termékeny napokat.

Ha tudom, hogy nincs peteérésem, akkor is érdemes cikluskövetést tanulnom?

illusztráció: lány jegyzetelElsőként az a kérdés merül fel, hogy miért nincs peteérésed. Ez többféle élethelyzetben is előfordulhat. Bizonyos esetekben ez normális, bizonyos esetekben valamilyen egyéb egészségügyi oka lehet.

Érdemes megtanulni a cikluskövetést normál esetben is, például ha valakinél a szoptatási idő alatt még nincs újra ovuláció. Ilyenkor a megfigyelések alapján meg lehet állapítani, mikor kezd majd visszatérni a ciklus.

Akkor is érdemes követni a ciklust, ha egészségügyi okok miatt nincs peteérés. A cél ilyenkor a peteérés visszaállítása, melyhez orvosi segítséget kell igénybe venni. A cikluskövetés ilyenkor fontos információkat adhat az orvos számára, és a segítségével a nő is figyelni tudja a gyógyítás hatékonyságát.

Antibiotikumos kezelés alatt voltam a ciklusom elején, ez befolyásolhatja a ciklusom hosszát?

Ha a ciklus hosszát nem is minden esetben, de a megfigyelések pontosságát befolyásolni tudják bizonyos gyógyszerek, így az antibiotikum is.

Ha rendszeresen 28 naposak a ciklusaim, akkor biztosan mindig a 14. napon van peteérésem?

Ezt nem lehet kijelenteni senkiről. Az összes nő összes ciklusának csak 13%-ára igaz, hogy 28 napos, és a 14. napon történik a peteérés. (De az ettől elérő ciklusok is lehetnek teljesen egészségesek.)

Van olyan, hogy valaki nem ciklus közepén lesz várandós?

Igen, előfordulhat, hogy valakinek nem a ciklus közepére esik a termékeny időszaka. Minden ciklus más, minden ciklus során más és más petesejt érik meg. Ha egy nő követi a ciklusát, tudja értelmezni a ciklusa által leadott jeleket, akkor meg tudja határozni, hogy melyik napon termékeny, és melyik napon nem az.

Előfordulhat az is, hogy a nő már a vérzése utolsó napjaiban termékeny (ilyenkor aránylag rövid ciklusra számítunk), de az is normális lehet, hogy a termékeny napok jóval a 14. nap után következnek be (pl. hosszú ciklusnál).

És mi a helyzet a spontán peteérés jelenségével?

A „spontán peteérés”, miszerint bármikor előfordulhat váratlan és hirtelen peteérés a ciklus során (akár egy orgazmus hatására): egy mítosz. Az ovuláció egy nagyon bonyolult hormonegyensúly által vezérelt folyamat, ezért nem következhet be egyik pillanatról a másikra.

Az persze előfordulhat, hogy nem akkor történik meg a peteérés az adott ciklusban, amikor te számítanál rá. De ha követed a ciklusodat, akkor pontosan tudhatod, mikor is zajlik le az ovuláció.

Melyek azok a tünetek egy ciklus során, amivel érdemes orvoshoz fordulni?

Ez sok tényezőtől függ, hiszen minden nő különböző élethelyzetben van, különféle egészségi állapotokkal. Csak egyetlen olyan tünet van, melynél a cikluskövetést oktatók mindenképp orvost javasolnak, ez pedig a szokatlan vérzés. A többi tünet függ a nő életkorától, élethelyzetétől, életkörülményeitől, így ezek tükrében lehet megmondani, hogy ajánlott-e orvoshoz fordulni.